Jotain minusta

Terapiatyössä terapeutin ja asiakkaan suhde on vaikuttava tekijä terapian onnistumisessa, siksi asiakkaalla on oikeus tutustua terapeuttiin ja kertoa ajatuksiaan työskentelytoiveista. Ensimmäisillä tapaamisilla testataan henkilökemioiden toimivuus ja terapeutin käyttämien menetelmien soveltuvuus asiakkaan auttamiseen. Seuraavassa on esitelty työkokemustani, koulutustani ja työskentelytapojani.

 

Koulutus ja työkokemus

- Ratkaisukeskeisen psykoterapian opinnot (67,5 op), Postgraduate Diploma in Solution Focused Therapy

- Ratkaisukeskeisen psykoterapian lisäopinnot (4,8 op)

- Psykoterapian valmentavat opinnot (30 op)

- Sosionomi (Amk)

- Moniammatillisen perhetyön erikoistumisopinnot (30 op)

- Esi- ja alkuopetuksen opinnot (15 ov)

- Kasvatustiede (15  ov) ja filosofia (10 ov)


Olen tehnyt kohta 20 vuotta töitä lapsiperheiden parissa eri toimintaympäristöissä (päiväkodit, koulut ja neuvolat), joista viimeiset 10 vuotta perhetyössä ja perhekuntoutuksessa pääosin lastensuojelutyössä. Lasten ja perheiden auttaminen on ollut minulle sydämen asia jo pitkään. Työni kautta tutuksi ovat tulleet sekä lasten että aikuisten haastavat elämänolosuhteet, joissa ulkopuolisen tuen tarve on ollut välttämätöntä.  Tällä hetkellä teen oman vastaanottoni lisäksi seurakunnan perheasianneuvottelukeskuksessa parisuhdeterapiatyötä ja käynnistän ystäväni kanssa uutta Perhepalvelut ILO Oy;n toimintaa. Työskentelyotteeni on ratkaisukeskeinen, jolloin päähuomio on asiakkaan voimavaroissa, tavoitteissa ja tulevaisuudessa. Miten muuttaa arkea tai omia toimintatapoja niin, että elämä muuttuisi edes pienen askeleen verran paremmaksi?

Muut ammatilliset koulutukset 

Olen ohjannut työkseni lukuisia erilaisia vertaistukiryhmiä ja minulla on vertaisryhmien ohjaamiseen monenlaisia menetelmäkoulutuksia: 

- Käsikynkkä-ryhmänohjaajakoulutus

- Vavu-koulutus (varhaisen vuorovaikutuksen arviointi ja tukeminen)

- Perhevalmennus-ryhmänohjaajakoulutus

- Mielen hallinta -ryhmänohjaajakoulutus

- Läheisneuvonpidon koollekutsuja

- Maestro-ryhmänohjaajakoulutus (nuorten masennuksen ehkäisemiseen)

- Lasten eroryhmien (Taikuri, Vetskari, Tillitoukka) ryhmänohjaajakoulutus

- Voimavarakeskeisen valokuvaryhmän ohjaaminen perheille

- Perhearviointi-koulutus (Bentovim & Miller)

 

Työskentely

Työskentelytapani ovat monipuoliset ja vaihtelevat asiakkaan mukaan. Keskustelu on pääasiallinen työskentelytapa ja asiakkaiden palautteiden perusteella käytän keskustelun rinnalla fläpille kirjaamista. Joskus, kun sanat eivät riitä, työskentelyä vie paremmin eteenpäin toiminnalliset välineet esim. korttien, kuvien ja musiikin käyttäminen asioiden sanoittamisessa. Joidenkin asiakkaiden kanssa olemme tehneet terapiatyötä kävelylenkillä metsässä tai asiakkaan kotona. Pyrin räätälöimään terapiapalvelun asiakkaalle yksilöllisesti hänen tarpeitaan vastaavaksi.


Vaikeidenkin tilanteiden äärellä olen nähnyt ihmeitä! Asiakkaan tahdonvoima ja muutoksen halu ovat tuoneet hänen elämäänsä harmaan sävyjen tilalle onnistumisia ja sitä kautta valoa ja toivoa paremmasta tulevaisuudesta.

Jos kaipaat muutosta elämääsi ja haluat kuulla lisää tavastani työskennellä, otathan yhteyttä!

 

Muutosterveisin,
Sari Mäenpää

Ratkaisukeskeinen terapeutti 

(Postgraduate Diploma in Solution Focused Therapy)

 

Hakemukseni psykoterapeutti-ammattinimikkeen käyttöoikeudesta on Valvirassa kesken, jonka vuoksi en pysty tarjoamaan KELA:n kuntoutuspsykoterapiaa!